El projecte


Producció 2013
MONS (quan tanco els ulls)


Un nou espectacle, un viatge a l’ interior

Aquesta vegada en aquest nou espectacle Nats Nus no va de viatge pel món, no surt a conèixer noves cultures, no vol entendre la ciència o l’ art, no col·lecciona moments,en aquest espectacle ens anem cap al nostre interior, cap al nostre pensament.

Inspirat en el treball de l’ escriptor i il·lustrador Jimmy Liao aquest espectacle dirigit a tots els públics ens apropa a aquests mons íntims on anem quan les coses no van bé, a aquests mons imaginaris on trobem la seguretat, on es respira tranquil i es camina a poc a poc. Uns mons plens de color, de formes màgiques i insòlites, on tot és possible.

Jimmy Liao, escriptor Taiwanès, no explica contes, narra històries autentiques, senzilles i directes. Històries que arriben als nens per la potència de les seves imatges i per les paraules que les acompanyen.

En aquest espectacle parlem dels nens, nenes i adults que encara conserven l’ infant al seu interior, que inventen mons per amagar-se quan la realitat és massa dura .

Els personatges es mouran en mons estranys, plens de colors i fantasia, on trobaran muntanyes de roba animades, boscos d’ arbres, escales al cel, personatges alats, gespa i flors, coreografies infinites amb cadires...

“No us vaig a dir com m’amago jo al meu racó del món, però puc revelar-vos com ho fan els altres... alguns en somnis se’n van a d’altres universos...d’altres al llegir troben passatges secrets... n’hi ha que jugant van a parar sense adonar-se a aquest món ocult... i també d’altres que al cinema es colen en aquets prodigiós lloc d’evasió “. “En aquest racó del món, tot el que està fet es pot desfer, el pas del temps es pot invertir lentament”

(Jimmy Liao, “Esconderse en un rincón del mundo”)

Avant projecte espectacle familiar “Mons” producció 2013

Talent, creativitat i il·lusió.

Perquè son els ciutadans de demà, Nats Nus vol fer del seu treball artístic amb i per els nens i nenes, la seva prioritat.

Des de 1998 la producció d’espectacles familiars ha estat una constant de la companyia i juntament amb els tallers de dansa impartits a escoles publiques de diferents municipis de Catalunya, el compromís per formar aquest futur públic es una obligació per a Nats Nus.

És per això que durant aquest any 2012 volem fer un pas més enllà i crear vincles directes entre diversos centres de creació, exhibició i difusió de dansa de Barcelona, amb escoles d’educació primària properes a les seves ubicacions. De manera que puguem construir una xarxa imaginaria que connecti la creació i la educació de forma directa, una inversió de futur que ens sembla imprescindible pels ciutadans i ciutadanes del demà.

La ubicació natural dins del territori d’aquests dos centres escollits per la seva qualitat i prestigi fa que la companyia es plantegi apropar-se als infants d’ aquests districtes per crear un enllaç basat en la proximitat dins un mateix territori.

  • La Caldera, centre de creació de dansa i arts escèniques, ubicat en el barri de Gràcia;
  • El Graner, Fàbrica de Creació, situada al districte de Sants – Montjuïc, al barri de la Marina;

Per tant, el radi d’acció del projecte en aquesta nova fase esta concentrat en els barris de: Gràcia i la Marina, amb la idea de portar la llavor de la dansa a algunes de les escoles properes a aquests centres.

El projecte d’enguany contempla dues branques amb un mateix objectiu, el d’apropar la dansa i la creació a un ventall ampli d’espectadors, fomentar la sensibilització dels ciutadans vers la dansa i alhora invertir en els nostres futurs espectadors començant des de la base, és a dir, des de la educació.

Així doncs el projecte planteja :

  • La creació d’un nou espectacle familiar amb el suport del Mercat de les Flors inspirat en l’obra de l’il·lustrador taiwanès Jimmmy Liao, que és un il·lustrador de reconegut prestigi dins la literatura infantil;
  • La realització de diversos tallers vinculats amb la temàtica de l’espectacle que tindran lloc a les diverses escoles properes als centres que ens donaran suport.

Aquest projecte és desenvoluparà en dues fases:

  • 2012 procés d’investigació i tallers a les escoles (1er trimestre escolar)
  • 2013 procés de creació de l’espectacle i exhibició (2on trimestre escolar) 
La primera fase, es farà juntament amb els infants per aprofundir en l’obra de Jimmmy Liao, des de la seva perspectiva i com a estratègia per enriquir el procés de producció coreogràfica.

Dins aquest marc ens plantegem dur a terme el projecte “dansa a les escoles”, implicant tant a les entitats abans esmentades, com amb el desig de cercar també la complicitat d’ algunes biblioteques, donat el vincle que ens proporciona la temàtica de l’espectacle i tenint en compte que la fàbrica de creació El Graner esta ubicada dalt d’una biblioteca pública (Biblioteca Francesc Candel).

Tractant-se d’ un treball que sorgeix d’ un escriptor i il·lustrador, seria molt important per al projecte que els alumnes puguin tenir accés al material de la biblioteca i també seria una manera molt bona d’ apropar als nens al món de la lectura i la il·lustració.

Tots els alumnes experimentarien sobre el mateix tema, tan a nivell corporal, com escrit i plàstic, per tant ens agradaria comptar amb la col·laboració de professors de música o d’ educació física ( horaris que normalment utilitzem per impartir els tallers), com també de llengua i plàstica.

L’ obra de Jimmy Liao, recrea un univers de gran sensibilitat, ple de fantasia i imaginació que pot estimular la creativitat dels nens des del treball corporal, l’ escriptura i/o el dibuix.

El final de tot aquest procés de treball i recerca previ culminarà en la creació d’un espectacle per part de la companyia.


Contingut dels tallers primer trimestre escolar 2012

Aquests tallers tindran dues finalitats:

  • Contactar amb el propi cos per tal de descobrir noves possibilitats de moviment i ampliar el seu vocabulari corporal treballant consciència, qualitats, dinàmiques, nivells, ritme i espai amb exercicis lúdics individuals i en grup.
  • Explorar emocions, pors i desitjos, utilitzant les il·lustracions i els textos del escriptor taiwanès Jimmy Liao, és a dir, fer que el nen contacti amb el “JO” més intern i profund a partir del moviment.
Treballarem bàsicament sobre tres preguntes:
  • Quines situacions em provoquen malestar i por?
  • Quins mons m’invento per tal de sentir-me millor?
  • Tinc alguna solució?

Cloenda del procés:

Les escoles que hagin participat en el projecte, assistiran a unes funcions específiques per a aquests grups, on veuran una exposició sobre els seus treballs gràfics i textos, i assistiran a la representació de l’ espectacle. Si podem comptar amb la implicació del propi autor, aquesta exposició inclouria part de les seves obres.


Abans però, els participants aniran als propis centres de creació dels seus barris, La Caldera i el  Graner, per veure un assaig d’algunes escenes de l’ espectacle que s’estrenarà al segon trimestre escolar 2013, al Mercat de les Flors. S’explicarà quins mecanismes s’utilitzen per buscar material, com composen una escena, com utilitzen la improvisació per donar forma al material coreogràfic, com és el treball d’ escalfament muscular, etc.. i podran fer preguntes a tot l’equip de la companyia: directora, ballarins, escenògraf, tècnics, dissenyadors de vestuari, i tot l’equip de producció.

L’ objectiu és fer partícips als infants des del principi fins al final del procés coreogràfic i de creació d’un espectacle, amb la intenció de que coneguin i entenguin en que consisteix aquest procés: com es duu a terme, de que es nodreix, quins són els mecanismes que fa servir un creador per crear una obra, i finalment poder presenciar el resultat de tot aquest procés de treball.

La implicació que els infants tindran amb el tema i l’espectacle serà completament diferent a la que tindrien si no haguessin passat per aquest procés, i això contribueix a apropar-los al món de la cultura, de l’art i de la creació.

Recull dels processos: El Bloc
:

Tot el material sorgit a les aules, serà de gran valor per aplicar-ho a les classes de moviment. Es tracta de fer servir els dibuixos i els textos dels nens i nenes per entendre millor tot allò que ells volen expressar i des d’ aquest punt iniciar el treball de moviment.

Tots els dibuixos i textos s'aniran recollint sistematicament al bloc del projecte i podran servior per mostrar-se d'alguna forma al barri i/o als centres de cració